Tietoa pennunostajalle

img_0148.jpg

Yleistä

Labradorinnoutaja on toiminnanhaluinen koira, joka on alunperin jalostettu metsästyskoiraksi. Labradori on myöskin suhteellisen kookas ja vilkas koira, joka vaatii johdonmukaisen peruskoulutuksen ja siinä ohessa mukavaa mielekästä tekemistä, jotta siitä voisi kasvaa tasapainoinen aikuinen koira. Etenkin noutopuuhat ovatkin mitä mainiointa puuhastelua, missä se saa käyttää aivojaan ja erinomaista hajuaistiaan, näin se voi purkaa energiansa luvalliseen, sille niin mieluisaan toimintaan.

lapsirakas.jpg

Melko usein koira hankitaan aluksi vain mukavaksi perhe- ja seurakoiraksi. Tähän labradorinnoutaja soveltuukin vallan mainiosti lempeän ja lapsiystävällisen luonteensa ansiosta. Myöhemmin aktiivisen kasvattajan tai harrastajan innoittamana saattaakin sitten löytyä joku kiva harrastus- tai kilpailulaji.


Onko labradorinnoutaja minulle oikea rotu?

sikailu_4.jpg

Labradorinnoutaja tarvitsee peruskoulutuksen ja mahdollisen lajikoulutuksen lisäksi paljon liikuntaa ja se onkin mitä mainioin luonnossa liikkujan kaveri ja intohimoinen uimari, oli vettä sitten sentti tai muutama metri. Mitä pahemman hajuista vettä sen parempi, se saattaakin olla varsinainen suttupytty.

hei_me_grillataan.jpg

Labradorinnoutajan noutovietti saa sen kantamaan kaikkea mahdollista kotona: kenkiä, lehtiä, leluja, kaukosäätimiä, vaatteita jne.

Melko yleinen harhakäsitys on, että labradorinnoutajasta ei lähde karvaa. Labradorilla on paksu ns. tuplaturkki, jonka se vaihtaa noin kaksi kertaa vuodessa, silloin sukan pohjat, lattian pinnat ja matot peittää ohut huntu karvaa. Muuten sen karvapeite on erittäin helppohoitoinen.

Lisätietoa

Ennen lopullista päätöstä rodun suhteen kannattaa käydä tutustumassa Suomen Noutajakoirajärjestön (SNJ) ja Labradorinnoutajakerhon nettisivuihin, joista saat paljon hyödyllistä lisätietoa rodusta ja harrastuksista.

Kannattaa tutustua myös Suomen Kennelliiton ylläpitämään KoiraNet- jalostustietojärjestelmään, sieltä löytyy kaikki viralliset Suomessa rekisteröityjen koirien terveys- ja tulostiedot. Sivuillani esiintyvät jalostuskoirat olen linkittänyt suoraan KoiraNettiin, koiran tietoihin pääset koiran omalta sivulta klikkaamalla koiran nimeä.